Lista produktów spożywczych, które dostarczą zdrowe i tanie jedzenie


Tanie i zdrowe warzywa

  1. Czosnek – pomimo swojej „złej reputacji” jako silnego składnika, który pozostawia specyficzny oddech, ma wielką wartość odżywczą, a także bardzo mało kalorii. Wszystko to w połączeniu z dużą ilością witaminy C, witaminy B6 i manganu. To także sprzymierzeniec w redukowaniu “złego” cholesterolu, dbaniu o serce i oczyszczaniu organizmu. Za główkę czosnku zapłacisz średnio 2 zł.
  2. Cebula – kosztuje podobnie jak czosnek, z tym że kwota ta dotyczy 1 kg tego warzywa. Jest idealna do zapobiegania problemom z krążeniem, walki z cholesterolem i nadciśnieniem. Spożywaj ją zarówno na surowo, jak i dodaną do potraw grillowanych lub duszonych.
  3. Pomidory - ich cena zależy od sezonu. Latem mogą kosztować nawet mniej niż 3 zł za kilogram. Są dobrym źródłem potasu, beta-karotenu oraz likopenu, który dostarcza dużą ilość antyoksydantów. Spożywając 150 g pomidora dziennie, pokrywasz około 50% dziennego zapotrzebowania zdrowej osoby dorosłej na witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspiera odporność. 150 g pomidora zawiera ok. 34,5 mg wit. C, a dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement to 60-75 mg.
  4. Szpinak - tanie i zdrowe jedzenie to także liście szpinaku, za którego pęczek zapłacisz ok. 6 zł. To niewiele w porównaniu z tym, co Ci dostarczy jego zjedzenie. Ma wysoką zawartość wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu i fosforu. Szpinak jest bogaty w witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Świetnym pomysłem jest przygotowanie fit koktajlu z jego dodatkiem.
  5. Kalafior - kosztuje podobnie jak brokuły. Ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobą wrzodową żołądka.

Zdrowe produkty – lista owoców

  1. Winogrona – poprawiają nastrój i pomagają odzyskać siły po zmęczeniu i wyczerpaniu. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. W zależności od sezonu kosztują od 5 do 10 zł za kg.
  2. Kiwi - za jeden owoc możesz zapłacić nawet mniej niż 1 zł, a otrzymasz zastrzyk witaminy C (prawie dwa razy więcej niż pomarańcza) i przeciwutleniaczy. Zawiera dużo błonnika, więc przydaje się w dietach odchudzających. Do tego dochodzi kwas foliowy, szczególnie dobry dla kobiet w ciąży, rosnących dzieci i osób starszych.
  3. Banany - są przyjaciółmi osób uczących się, znerwicowanych, z obniżonym nastrojem i problemach z bezsennością. Zawierają dużo magnezu oraz tryptofan, z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina, czyli tzw. hormon szczęścia. Za kilogram bananów zapłacisz ok. 4-6 zł.
  4. Jagody - dostarczają składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i chronią zdrowie serca, układu pokarmowego i mózgu oraz dobrze wpływają na oczy. Litrowy słoik jagód można kupić za ok. 18 zł.
  5. Melon - charakteryzuje się wysoką zawartością beta-karotenów (które organizm przekształca w witaminę A), witaminy C i z grupy B oraz minerałów takich jak potas, fosfor, wapń i magnez. Jest doskonałym sprzymierzeńcem zdrowych diet odchudzających.